Smykker og ædelstene

Som noget nyt er vi her i år 2010 begyndt at lave investeringer i smykker og ædelstene.

Diamanter har på diamantbørsen i Antwerpen været handlet til meget gunstige priser her under finanskrisen, hvilket har gjort vores porteføjle af ædelsten for tiden udvikler sig i meget positiv retning.

Investeringsdiamanter har ikke tabt i værdi regnet i dollar siden 1934. Forbrugerrådet advarer imod at investere i diamanter uden at kende markedet grundigt.

Historisk set har det næsten altid været en god idé at købe diamanter. Investeringsdiamanter har ikke tabt i værdi regnet i dollar siden 1934, og kursen har været langsomt stigende med tre-fem procent årligt. Men ifølge en ledende dansk juveler skal man ikke kun have dollartegn i øjnene, når man investerer i de smukke sten.

»Jeg plejer altid at sige til folk, at de først og fremmest skal købe diamanter, fordi de synes, at de er smukke, og for at glæde deres kone eller familie. Først derefter kan man begynde at tænke på diamanter som en god investering,« siger Ulrik Hartmann, indehaver af juveler Hartmann's i København.

Kræver mange penge
Diamanter har svært ved at tabe deres værdi, fordi modsat en bil eller andre forbrugsgoder som f.eks DJ udstyr som en Pioneer XDJ-RX kan man simpelthen ikke slide på en diamant. Diamanter varer i bogstaveligste forstand evigt. Og de funklende ædelstene har også beholdt deres symbolværdi af magt, rigdom og kærlighed gennem mange hundreder af år.

Før man overvejer at investere i diamanter, skal man være sikker på, at man har rigeligt af to ting: Penge og tid.

For det første skal man have pengepungen i orden. Der skal mindst 250.000-500.000 kroner på bordet, før investeringen i de funklende ædelstene begynder at blive en god forretning. Tid er lige så vigtig som penge. Man skal have en tidshorisont på mindst fem til ti år, før man sætter sparepengene i de glimtende sten.

»Aktier og andre værdipapirer er en bedre investering end diamanter, men knap så sjove at kigge på, fordi de giver rentestigninger og afkast. Men det er da dejligt at kunne tage en smuk ring på fingeren og vide, at den stiger stille og roligt i værdi, som årene går,« siger Ulrik Hartmann. Juveleren mener, at det er fornuftigt at købe i tider, hvor dollaren er lav, og sælge, når kursen er høj. Diamanter handles nemlig i dollar.

Handler med tillid
Diamanter har dog en trist historisk plet. I 1980erne blev en diamantboble pustet op af spekulanter, som overbevidste mange mennesker om, at topkvalitetsdiamanter var en sikker og givtig investering i inflationstiden. Boblen blev pustet op over hele verden, og de fine diamanter steg drastisk i værdi. Men som med 1990ernes IT-boble og andre bobler sagde det lige pludselige et højt »bang«.

Forbrugerrådet advarer også imod at investere i diamanter med mindre, man ved noget om de funklende ædelsten.

»Med mindre man ved meget om diamanter, så er man afhængig af, om man stoler på dem, som sælger diamanterne til én. Det er ligesom med kunst og andre investeringsobjekter. Jeg vil råde folk til at passe meget på og rådføre sig med mange forskellige personer, før man kaster sig ud i investeringer af denne type,« siger økonom Lotte Aakjær fra Forbrugerrådet.

Alt om ingenting og mere til..